2014-02-12 15:19:32• hírek • Szatmár.ro

Érdekességek a sírásról

Tudtad, hogy a nők a férfiaktól eltérő módon sírnak? Viselkedéskutatók szerint a nők havonta átlagosan ötször sírnak, míg a férfiaknak mindössze egy sírásos kitörésük van ugyanennyi idő alatt.

A könny mennyisége sem egyezik, míg a nőknél valósággal patakokban csordogál, addig a férfiaknál jóval kevesebb könnycsepp gördül ki a szemből. Ez többek között annak is betudható, hogy a férfiak könnycsatornája kisebb, mint a nőké.

Három könnytípust különböztetünk meg: emocionális könnyeket vagyis amelyeket az érzelmek váltanak ki, a szem kiszáradását megakadályozó könnyeket, valamint reflexszerű könnyeket, melyeket különböző allergiák idéznek elő.

Az emocionális sírás okainak hátterében kutatók szerint többek között a felgyülemlett feszültség szervezetből való kiürítése áll, valamint az általános jó kedélyállapot helyreállítása. Síráskor a szervezetben stresszhormon szabadul fel.

A fájdalom, a szorongás, a bánat, a düh kinyilvánításának leggyorsabb, leggyakoribb és legelfogadottabb kifejezési módja, illetve élettani jelensége a sírás. A sírást követően a szervezetben endorfin szabadul fel, aminek hatására visszaáll egy kiegyensúlyozottabb kedélyállapot.

További érdekességek:

- Felmérések szerint a sírók 70 százaléka nem leplezi pillanatnyi gyengeségét, 20 százalékuknál a sírás 30 percnél nem tart tovább

- 77 százalékuk otthon sír, 15 százalékuk pedig az autóban vagy a munkahelyen

- A sírógörcsök 39 százaléka az esti órákban 18 és 20 óra között tör ki

- A sírók 88 százaléka jobban érzi magát sírás után

- A sírás a szervezet egyfajta védelmi reakciója, ami védelmet nyújt a stresszel és a szorongással járó betegségek kialakulásával szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: